Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Urza

18. 11. 2013 11:25

Díky.

0 0
možnosti

P43e24t22r 73N35o95v50á74k

30. 10. 2013 20:47

chyba je tady:

Není-li volný trh nijak deformován (například státními zásahy), pak je maximalizace zisku každého jedince ekvivalentní maximalizaci jeho přínosu pro společnost

Jenže on je vždy deformovám. Nabídková a poptávková křivka je platná pro zboží, které se prodává v dostatečně velkém mnosžství, v nekonečně malých objemech a v nekonečně krátkém čase. Dejme tomu, že to dobře platí u prodeje aut, ale už to neplatí u prodeje všech nemovitostí. (Panelákové byty ano, pozemky těžko.)

3 2
možnosti

Urza

18. 11. 2013 11:26

Jistě, trh bude nějak deformován vždy, neboť jej nemusí deformovat jen stát, jakékoliv násilné jednání jej deformuje; stát to akorát dělá ve zdaleka největší míře.

Každopádně je dobré se snažit o to, aby těch deformací bylo co nejméně a co nejmenších.

0 0
možnosti
Foto

S vámi je těžké, když neodpovídáte na otázky, viz předešlé části.

Ale jinak cenový systém nutně selhává ve stejné, nebo i větší míře než direktivně administrativní, protože o tom, co si kdo může koupit, nerozhoduje cena, ale naditá peněženka, tedy kupní síla daného jednotlivce. Bill Gates si může koupit veškerý titan, pak ho může rozprodat těm jednotlivcům, kteří mu jsou schopni za něj zaplatit. Nikoliv těm, kdož ho skutečně potřebují. Vzhledem k tomu, že ho prodá dráž díky monopolu, tak bude mít po celé transakci ještě naditější portmonku než předtím. Upevní si tedy monopol.  

Ale v témže postavení je ten panovník. Prostě prodá daný titan těm, kdož mu budou lépe sloužit.

1 3
možnosti
Foto

Váš objev, že o tom, co si kdo může koupit, rozhoduje kupní síla, je epochální.

1 1
možnosti
Foto

Urzo, přeji Vám úspěch při publikaci Vašeho výborného seriálu na blogu iDNES - obávám se ale, že je pro tenhle formát příliš komplexní. JR

4 0
možnosti

Urza

18. 11. 2013 11:29

Děkuji.

Příliš komplexní asi je, to uznávám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik