Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Teorie je krásná věc, ale máte nějaký příklad toho, že někde volnotržní zdravotnictví funguje lépe než by fungovalo státní?

0 1
možnosti

J40a36n 71R86á39ž

30. 12. 2013 11:09

Zcela "volnotržní" zdravotnictví v našich končinách fungovat nebude a zažil jsem všechny jeho nešvary v USA, takže jsem proti. Ale na druhé straně tak široce pojatá zdravotní péče hrazená z veřejných zdrojů a s tak nízkou spoluúčastí pacienta, je neufinancovatelná, aby byla skutečně kvalitní. Dokud bude  správce veřejných zdrojů na zdravotnictví (tak zvané zdravotní pojišťovny)  tak sešněrován, že nemůže dopřát klientovi komerčni připojištění "nadstandardu" a naopak nesmí  z automatické úhrady vyřadit např. adrenalinové sporty, konzumenty drog, alkoholilky a vědomně (úmyslně) způsobené újmy na zdraví (např. způsobené při páchání trestné činnosti), tak bude veřejné zdravotnictví v permanentní krizi.

1 0
možnosti

Mohu nabídnout malý příklad. Dlouhou dobu byl odběr pupečníkové krve pro možnost privátního uchování nebo banky zcela jednoduchou záležítostí. Dohoda, dodání příslušného balíčku, 5 min. odběr a odevzdání dohodnutému dopravci. Až přišli "osvícení" politici a prohlasili tento odběr za transplantaci. SUKL ( ústav pro kontrolu léčiv) vypracoval drahý postup.Chceme-li se znovu do odběrů zařadit musíme podat žádost, přiložit stavební plány nemocnice se zakresleným místem porodních sálů,pozvat komisi,která vše zkontroluje a provedena za cca 18000.-školení. Pak se vše projedná a možná nám bude akreditace do 3 měsíců udělena.Ale nejdřív se prý musím spojit s úřednicí,která je zodpovědná za naši oblast.Před třemi měsíci jsem ji kontaktoval a čekám a čekám. Kocourkov? Kdepak dnešní demakraticko-úřednická realita.

0 0
možnosti

Urza

30. 12. 2013 11:40

Děkuji, to je moc hezký příklad.... bohužel se obávám, že není výjimkou, ba naopak, výjimkou bude spíše opak.

0 0
možnosti

J67a75n 68R82á98ž

29. 12. 2013 22:50

Chcete bezplatné zdravotnictví, které léčí všechno? Tedy i to, co si způsobujeme vědomě? Jako jsou např. úrazy při adrenalinových sportech, nebo nemoci z drog, či alkoholismu? Pak se nesmíte divit, že je zdravotnictví finančně poddimenzované. A to nemluvím o těch pitomých třiceti korunách, které se staly kardinální politický problém. 

P.S. Fakt nechápu, proč se zrušením těch třiceti korun Babiš souhlasil!  Blbec!

3 0
možnosti

Urza

30. 12. 2013 3:08

No.... ne, že by zrovna těch 30 korun bylo tak podstatných; to je věc čistě politická, prakticky je to asi dost jedno, ten poplatek je symbolický.

Každopádně Babiš byl celkem jasný už v předvolebních debatách, tam se ukázalo dost jasně, co je zač :o(

1 0
možnosti

Otázka zní, jak anarchokapitalistický systém ve zdravotnictví řeší problém bacilonosičů a problém plošné prevence (např. očkování) u těch jedinců, kteří odmítnou za to zaplatit, resp. nejsou dobrovolně pojištěni.

0 0
možnosti

Urza

30. 12. 2013 3:06

Těžko říci, ale asi je to jejich věc. Zrovna ty očkované to asi tak moc zásadně a kriticky trápit nemusí, nebo ano?

0 0
možnosti

Platí, že pokud za použití mírného násilí zavedeme povinné zdravotní pojištění, tak je efektivnější než dobrovolné, zvláště v případě infekčních chorob. Dále v něm vznikají úspory z rozsahu. Prvních 100 pojištěnců může uhradit dejme tomu 1 operaci srdce. Druhá příjde laciněji, operater už získal zkušenosti, takže už stačí na její zafinancování třeba dalších 50 pojištěnců.

V dobrovolném systému, kde se třeba pojistí polovina obytelstva z těch 100, tak při stejné výši těch příspěvků níkdy nenalezneme finance provedení operace srdce.

0 0
možnosti

Urza

30. 12. 2013 3:04

Zajímavé.... podle této logiky by mělo tam, kde přibývá lidí, zažívat zdravotnictví ukrutné zlepšení kvůli úsporám z rozsahu.... leč realita to nepotvrzuje.

0 0
možnosti
Foto

Příjemné osvěžení zdravým rozumem. Díky za to ;-)

3 1
možnosti

J31a56n 82R41á76ž

29. 12. 2013 22:53

Jo. Souhlas!

0 0
možnosti

Náklady na parlament, ministerstva, státní správu atd. jsou vyhozené peníze. Urza všechno zastane zadarmo.;-D

0 0
možnosti

Urza

30. 12. 2013 3:02

Proč Urza? Snad doktoři, ne? Nebo Vy snad potřebujete ministra a úředníky, abyste byl ošetřen? K čemu je Vám státní správa ve zdravotnictví?

0 0
možnosti

Zdravím, víceméně máte pravdu.

Obvykle je v kulturních státech placen nějaký bazál + záchranka+ nezaplatitelné nemoci+ vrozeně invalidní - z daní. To jako odpověď některým dotazovatelům níže. To ale stojí zlomek toho, co jde rukama úředníků dnes.

S těma pojišťovnama - nějak je musíte regulovat - třeba aby neměli tendenci se zbavit draze nemocných pacientů... ale obecně je to neuvěřitelný busines (pojišťovnictví), regulace se dají nastavit jako podmínka založení a fungování.

Jinak pro šťouraly - zdravotní pojišťovny v čr nejsou pojišťovny, jsou to správci daně a navíc- nikomu za nic neručí, maximálně pak ekonomicky své DR,  takže logicky- čím víc odrbou léčení, tím lépe. Systém je založen v principu zle.

http://selucky.blog.idnes.cz/c/319895/Deficity-zdravotnictvi-v-Cechach-z-pohledu-svobody-obcana.html

2 0
možnosti

Jak si zaplatí léčbu lidé s vrozenou vadou, nebo lidé vyžadující dlouhodobou léčbu obecně? Pojišťovny nemají nejmenší zájem ani důvod pojistit nikoho, kdo není zdravý.

1 0
možnosti

Urza

30. 12. 2013 3:00

Buď si to zajistí sami/za pomoci rodiny, nebo skrze charitu....

Plus je tu ještě jedna možnost: pojištění dítěte před narozením a ještě před zjištěním, jaké má vady; takový produkt pochopitelně teď neexistuje, neboť o něj není zájem (kvůli tomu, jak funguje náš systém "pojištění" teď), ale umím si představit, že na volném trhu by o něj zájem byl.

0 1
možnosti
Foto

Tak vida, autor brojí proti zdravotním pojišťovnám a navrhuje řešit situaci ve zdravotnictví pomocí zdravotních pojišťoven. To celkem nepřekvapuje, je to typicky liberální řešení ; tito myslitelé navrhují léčit neduhy současného systému tím, co je způsobilo.

1 2
možnosti

J12a80n 57R43á67ž

29. 12. 2013 22:57

Hele kluku z kolotoče. Problém je v tom,ze zdravotní pojišťovny nejsou pojišťovny, ale jen správci, kteří rozdělují zdravotní daň. Ale pochopit to chce víc myslet a to na kolotoči zřejmě nejde.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS