Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Snad by bylo dobré rozlišovat soudy soukromoprávní a soudy trestní.

 Pokud se týče kupeckých soudů - jsou to dnešní arbitráže. U nás existují a jsou právně závazné. Takže strany si mohou vybrat mezi soukromým a státním soudem.

0 0
možnosti
U

Urza

26. 1. 2014 21:13

Soukromopřávní a trestní soudy jsou konstruktem dnešního státního práva.

Neříkám, že by i tržní právo nedošlo ke stejnému rozdělení, ale je možné, že by došlo k jinému, případně že by to nebylo dělené vůbec.... těžko říci.

1 0
možnosti
VH

Počkejte: to jako že by soukromé soudy trestaly vrahy? A kdo by je dostal do vězení, když by vynucování neměl na starosti stát??

0 0
možnosti
U

Urza

27. 1. 2014 10:10

O tom je příští díl, nerad bych předbíhal, vydržte, prosím, ještě týden.

Ale jinak je odpověď na Vaši otázku, že ano, soukromé soudy by mohly rozhodovat i o vrazích.... neznamená to, že by musely, ale je to jedna z možností kompatibilních s tím, o čem bude příští díl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik