Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vaše teorie je docela zajímavá, nicméně staví na dvou zásadních věcech: 1. Máte soudce, který rozhoduje a to je prvek státu a protiklad anarchie. 2. Předpokládáte, že škůdcovo vlastnictví bude dostatečné na to, aby oběti kompenzoval újmu. A tohle je naprosto zásadní. Tohle nefunguje už nyní, kdy soudci rozhodnou o náhradě a oběť ji nikdy nedostane, protože kde nic není, ani smrt nebere, natož poškozený ... :-).

0 0
možnosti
Foto

Existence soudce není výsadou státu.  Soudce je vždy tam, kde se lidé rozhodnou, že své spory nebudou řešit násilným způsobem.   Co se týče odškodnění existuje mnoho variant, jak z agresora něco dostat.

0 0
možnosti
Foto

Tělesný trest by zamezil většině drobných přestupků. V jednom "zastrčeném" státě (omlouvám se, ale jméno si již nepamatuji) se trestá řidič pod vlivem alkoholu tvrdě. Přiváží jej na mírně nakloněnou desku. Přikryjí speciální dekou aby nedošlo k zranění jiných orgánů. Z deky kouká jen trestaného holý zadek. 30 ran prutem při prvním provinění  a při druhém přestupku snad 50 ran. Opilý řidič je v tomto státě stejně vzácný jako zatmění slunce.

Vsadím roční příjem, že by Cikáni s krádežemi přestali do měsíce.;-D

1 0
možnosti

Morální problém: Někdo mi zabije malé dítě. Dejme tomu, že se nespokojím s finanční kompenzací (z miliónu různých důvodů). Nespokojím se ani se zabitím pachatele (z miliónu různých důvodů). Budu chtít oko za oko, zub za zub. A nenechám se přesvědčit. Mohu zabít jeho dítě? Asi ten otazník na konec věty nepatří.

0 1
možnosti
Foto

Ne to nemůžete.  Trestat musíte jen agresora.  Svobodná společnost nezná nic takového jako je kolektivní vina.

1 0
možnosti

P18e66t74r 61H82á21l25a

6. 2. 2014 22:54

Zajímavou možností vymožení peněz od lidí, kteří na to nemají, je prodej do otroctví. Většina to patrně bude vidět jako nemorální, ale...

Myslím, že by mohla být stanovena nějaká základní pravidla ohledně chování k otrokům, a otroctví by pak mohlo být i jen dočasné. 

Každopádně je třeba akcentovat, že současný systém v podstatě ignoruje náklady oběti spojené s vymožením spravedlnosti, a ty jsou bohužel poměrně často tak vysoké, že se oběť o vymožení spravedlnosti ani nepokouší.

1 0
možnosti

Urza

6. 2. 2014 23:51

Tak to, co popisujete, není de facto otroctví, ale závazek k tomu, že budu pro někoho pracovat, pokud to dobře chápu. A je-li to tak, připadá mi to zcela korektní.

Že se zavážu k tomu, že když pro mě někdo něco teď udělá, budu já pro něj pak pracovat, tak to je vlastně půjčka, jen se splácí prací.

1 0
možnosti
Foto

Nikdo neví jak to bude ve svobodné společnosti fungovat, jisté ale je, že potřeba vypořádat se nějakým způsobem se zločinem přinese mnoho alternativ z nichž se některá může nakonec stát normou, podle které se pak bude postupovat.

2 0
možnosti

J95a53n 72N97o65v95á45k

6. 2. 2014 21:53

Teď opět v televizi běží cyklys Dobrodružství kriminalistiky. Během pár týdnů budou dávat díl, který bude vyprávět o Henry Fieldingovi a jeho činnosti na poli spravedlnosti, která vyústila v založení profesionálního policejního sboru - Scotland Yardu. Jde ho taky použít jako empiricky získaný protiargument anarchokapitalistického teoretizování.

0 0
možnosti

Urza

6. 2. 2014 23:49

Tak ho použijte, do toho.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS