Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Klíčové je si uvědomit, že každý jedinec má omezené zdroje, které využívá k uspokojování svých potřeb".

Pokud je tato téze kličová, pak je dobré si uvědomit, že kíčový statek, tj. vzduch, je prozatím zdarma. A je to statek, který uspokojuje naší nejnaléhavější potřebu.  A doufám, že nikdo nebude tvrdit, že si polepšíme,pokud by tento zdroj byl omezený a museli jsme za něj platit.

Tedy bude daleko výhodnější přivést ekonomiku do stavu, v němž bude možné, aby každý pracoval podle svých schopností a dostával, co hrdlo ráčí, podle  svých potřeb, tedy bohatství teklo plným proudem.

Jinak řečeno, autor nás odsuzuje k věčné chudobě (viz ten princip omezenosit), tj. kapitalismu.

0 4
možnosti

P35a14v51e25l 37K78u97r81a25l

1. 11. 2013 22:06

Realita ovšem je taková že tahle pidiplanetka tady taky nebude na věky a pokud má lidstvo přežít v kosmickém měřítku tak ten vzduch bude sakra cenná komodita a rozhodně ho nebude možné plýtvat na lidi kteří svou existenci nijak nepřispějí.

Horní hranici toho jak dlouho tahle planetka na sobě udrží život je miliarda let (Pak už expandující slunce pálící víc a víc hélia spolehlivě zajistí že tu nebude voda v kapalném stavu a vymře tady všechno.)

Další věc je ta že vzduch který má smysl dýchat se vzácnou komoditou také může velmi snadno stát pokud dojde například k nějakému výbuchu sopky může být nutné na několik desetiletí se schovat do budov za filtry a vzduchotechniku velice drahou vzduchotechniku spotřebovávající velké množství energie. to že je něco neomezený zdroj nyní vůbec neznamená že se to nemůže stát velice omezeným zdrojem zítra, a to prakticky zcela nezávisle na tom co by si třeba i 100 procent populace prálo.

A kdo bude definovat co jsou lidské potřeby? Vy? Stát a nebo nějaká Strana? Stejně tak schopnosti některých lidí můžou být zcela bezcenné, a nebo hůř, když budou aktivně něco dělat tak by někteří ostatní lidi na tom byli líp kdyby někteří lidi vůbec žádnou činnost nevyvíjeli... takoví "neschopní" by měli za to že se pokouší pracovat ještě všem kolem platit.

0 0
možnosti

Přestože je mi ideologie anarchokapitalismu blízká svým důrazem na svobodu jednotlivce, anarchokapitalsitická společnost je prakticky neuskutečnitelná. Pečlivá a účinná argumentace spočívá v tom, že myšlenky neopouštějí pole ekonomie.. Ovšem vzácné statky a nakládání s nimi je jen omezenou částí života člověka.

0 0
možnosti

P12a18v94e88l 61K83u96r85a89l

1. 11. 2013 23:42

Stejně jako je prakticky neuskutečnitelný opačný "sociálistický" extrém...

Cílem v podstatě jakéhokoli státního zřízení bylo vždy "efektivně řídit věci veřejné"... kdysi se věřilo že "monarchové z boží vůle" ("Divine right of Kings") ale to se příliš neosvědčilo. Proto se místo ponechávání to na Bohovi pokoušeli vybrat "osvíceného monarchu" (např. Jiří z Poděbrad, Generál Bernardotte ve Švédsku)... to sice funguje ale problém je že zásoba takto schopných lidí je značně omezená a nestačí pro celou planetu. Dnes tady máme stejně absurdní a v podstatě ničím nepodloženou představu že pokud necháme hlasovat "většinu" (všeobecné volební právo nemáme tak jako tak- je limitováno věkem, mentální stabilitou... etc.) tak si zvolí odpovědně a "dobře" budoucnost... a upřímně je to prakticky stejně iracionální představa jako to že "z boží vůle král" bude vládnout odpovědně.

Většina lidí prostě není schopna objektivně rozhodovat o čemkoli co přesahuje jejich specializaci. Čistě z důvodů že v dnešním světě není pro člověka možné obsáhnout všechny oblasti lidské činnosti v míře dostačné pro objektivní rozhodování. Také nejsem schopen objektivně rozhodnout jaké léky potřebuji když chytím nějakou nemoc. (kromě chřipky kterou už jsem měl 50x). 

Takže lidi se obvykle ve většině věcí rozhodují instinktivně, a především spoléhají na to že ten kdo o tom mluví a kdo něco slibuje je na danou oblast odborník. (což zejména v politice- je naprosto naivní předpoklad... valná většina lidí co se uchytí v politice jde do politiky právě proto že neumí nic jiného, odborníci to nejsou na nic... kdyby byli snadno a lépe by se uživili něčím jiným než politikou, a pravděpodobně by je daná činnost bavila víc než politka.)

Voličům je svěřeno právo rozhodovat o budoucnosti všech jenom proto že mají 2 nohy, 2 ruce a tělesnou teplotu 37°C... v čem je to jiné že je tato pravomoc dána panovníkovi "z boží vůle"? Snad jen ve statistické šanci že se extrémy neschopných vyruší extrémy schopných.(a moc to nefunguje)

0 0
možnosti

"není zapotřebí žádného modelu dokonale racionálního a informovaného jedince". Upozorňuji, že přesně o tom je napsána většina článku. Tedy o "dokonale racionálním a informovaném jedinci". Problém je ten, že lidé takoví nejsou, což bohužel spousta "tradičních" ekonomických teorií nezohledňuje. Pravý liberalismus, laissez-faire, to by byl i můj ideál. V realitě to ovšem pomůže jenom k vytváření či utužení kast. Kdo má peníze, zaplatí lepší vzdělání svým dětem, a už to jede. Jsem pravičák, ale coby biolog si jsem vědom, že jednoduché poučky "liberálů" prostě nefungují úplně stejně jako poučky "marxistů". Člověk je prostě člověk.

0 0
možnosti

Nejen zaplatí vzdělání ale ovládnou politický systém, ohnou zákony ve svůj prospěch atd. A pak snadněji vzplane poslední bitva a dají se na pochod ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik