Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hodil bych sem nějaký vtípek, ale nic směšnějšího než anarchokapitalismus stejně nevymyslím.

Jedna otázka: Kdo je v anarchokapitalistické společnosti vykonavatelem těch přirozených zákonů? Je to na každém jednotlivci? Pokud ano, jak mohu vykonat právo na někom silnějším? Pokud ne, musí existovat nějaká třetí strana, která ovšem musí někde získávat prostředky na svou činnost,ne? Buď bere přímo za každý výkon, pak jsou to žoldáci a těžko mohou být nestranní, jak by se slušelo na vykonavatele práva. Pokud berou měsíční sazbu, pak už vlastně vzniká základ státu.

Všechny tyhle liberalistické představy vidí chyby v systému a vyvozují zcela špatný závěr, sice že celý systém je špatný a ještě nesprávnější závěr, že absence systému by tedy byla dobrá. Ale pravidla a zákony obvykle vznikají jako odpověď na situaci, která panovala před nimi.

1 3
možnosti
Foto

Ano mnoho lidí má problém odmyslet si ze svého života něco tak obrovsky silného jako je STÁT.   Kdo je vykonavatelem práva?  Budete se divit, ale pokud lidé budou poptávat nějakého vykonavatele práva, jiní lidé na tuto poptávku zareagují a nabídnou různá řešení.   Nebudu rozebírat jaká, protože jich opravdu může být mnoho.  Trh má tu zajímavou zvláštnost, že se většinou prosadí to nejlepší řešení, které je preferované největším počtem zákazníků.   Svobodná společnost má ještě tu zvláštnost, že velmi efektivně potírá zlo a preferuje dobro. Na rozdíl od státu, který tyto stavy velmi selektuje podle toho, kdo je u moci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik