Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stačí, aby si nějaký soud zajistil v jistém prostoru monopol na souzení třeba i s použitím síly (na jediném soukromém tržišti) v Horní Dolní , a bude se vám cely anarchokapitalistický  systém hroutit na celém světě i ve vesmíru. A o monopol se snaží každý a udělá vše pro to, aby ho získal.

0 0
možnosti

Monopoly jsou nestabilní. Stabilitu vykazují pouze ty, kterým intenzivně pomáhá vláda :-)

1 0
možnosti

Snad by bylo dobré rozlišovat soudy soukromoprávní a soudy trestní.

 Pokud se týče kupeckých soudů - jsou to dnešní arbitráže. U nás existují a jsou právně závazné. Takže strany si mohou vybrat mezi soukromým a státním soudem.

0 0
možnosti

Urza

26. 1. 2014 21:13

Soukromopřávní a trestní soudy jsou konstruktem dnešního státního práva.

Neříkám, že by i tržní právo nedošlo ke stejnému rozdělení, ale je možné, že by došlo k jinému, případně že by to nebylo dělené vůbec.... těžko říci.

1 0
možnosti

J69i63ř13í 38P60l92í85v18a

26. 1. 2014 20:20

Název Hayekovy práce jsem asi popletl. Myslím že správně je "Právo, zákonodárství a spravedlnost."

0 0
možnosti

J51i51ř89í 24P22l58í93v71a

26. 1. 2014 20:19

Takové soudnictví by se mi líbilo. Kdysi mohl být soudcem na vsi třeba kovář, který to měl jako vedlejší činnost. Když lidi potřebovali něco rozsoudit, šli za ním. Kovář se snažil věc rozsoudit tak, aby to odpovídalo jeho pocitu, co je  u nich za spravedlivé pokládáno.

  teoreticky tuto věc prozkoumal F.A.Hayek (Právo, zákonodárství a svoboda). myslím, že by s anarchokapúitalistickým názorem souhlasil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik