Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neodvážil bych se nazvat státem organizace Arabů, které v 7. století dobyly celou severní Afriku. A nebo třeba germánské kmeny, které antickému Římu.

Je to spíše k zamyšlení, zda vskutku lze tvrdit, že pouze státy jsou schopné vést útočnou válku.

1 0
možnosti

Tak útočnou válku je schopný vést prakticky kdokoliv... jde jenom o to jestli má takový útok reálnou šanci na úspěch.

Naproti tomu schopnost vést obranou válku je mnohem složitější protože to znamená držet vcelku nemobilní prostředky na jednom místě.

Co se starého říma týká tak problém byl spíše v tom že příliš mnoho peněz zůstávalo v Římě a k legiím se peníze dostávali po kapkách. Co řím potřeboval bylo méně her, a víc legionářů na hranicích.

Jeho císařové už dávno nebyli lidi kteří si svou pozici získali svými schopnostmi. Čest několika vyjímkách i v pozdním císařství, ale ty Juliovi Caesarovi tak jako tak nesahali po kotníky.

Senát do kterého jmenovali koně... no možná přeci jen schopný kůň náhodně hlasující uměl hlasovat odpovědněji než neschopný zvolený senátor... a nebo neschopný dosazený senátor... to vyjde na stejno.

1 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik