Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P95e88t90r 55H81á54l10a

12. 3. 2014 9:07

Ač s mnohým souhlasím a diskuse je již chvíli mrtvá, dovolím si přinést trochu jiný úhel pohledu.

Problém monopolů a kartelů je tam, kde jsou velké náklady pro vstup do odvětví. Monopol totiž vždy, když se objeví konkurence, může jít s cenou dolů, a tím konkurenci vytlačit - a způsobit jí tak velké ztráty, vzhledem k nákladům na vstup. Protože každý ví, že by tak monopol reagoval, nikdo se do odvětví vstoupit nepokouší. 

Zejména u síťových odvětví může plánování sítě přinést vyšší efektivitu, než když se bude stavět více sítí paralelně, popř. se síť bude stavět bez plánu.

Možná že by i po nastolení anarchokapitalistické společnosti vznikla přirozená poptávka po státu, který by právě toto řešil, protože by několik (málo) oblastí dokázal řešit lépe, než "trh" (fakticky neexistující). Já myslím, že to tak je.

Příklad z praxe - potravinářství, normami a ČOIkou se nikdo reálně nezabývá, kontroly jsou bezzubé... nevidím žádnou podstatnou regulaci. Přesto když jsem si kupoval zmrzlinu, jednou stála 70 Kč, za dva týdny 100 Kč a na konci měsíce 130 Kč. Navíc mezi obchody objektivně existuje kartel, ta změna cen proběhla minimálně ve Sparu i v Tescu naprosto identicky, vzhledem ke "konkurenci předpokládám, že i jinde. Vzdor teorii o tom, že konkurence by ten kartel měla zničit.

0 0
možnosti

Z čistě metodologického hlediska byste měl ještě celé učení o anarchokapitalismu falsifikovat, tedy určit, kdy, kde, proč a za jakých podmínek neplatí, nebo se neuskuteční, nebo nemůže uskutečnit.

0 0
možnosti

Urza

17. 2. 2014 19:06

Neumím si představit, jak by někdo společenské zřízení (jakékoliv) prezentoval jako formální vědeckou teorii.... dle mého názoru to není vůbec možné.

Ze stejného důvodu je problém s falsifikací (i proto, že neexistuje definice, která by u mezních případů rozhodla, zda daná společnost je/není anarchokapitalistická, protože to prostě nemá ostré hranice, podobně jako těžko určíte, za jakých předně podmínek je něco demokracie, oligarchie a podobně.

0 0
možnosti

Hluboce nesouhlasím s většinou toho, co jste tu vyprávěl, ačkoliv nemohu nevidět obdivuhodný rozsah toho díla.

Škoda, že jste to úsilí nevěnoval něčemu jinému.

1 2
možnosti
Foto

Měl jste to argumentačně rozsekat, pokud s tím nesouhlasíte.  Já to tak dělám.  Za mě pro autora karma. :-)

2 2
možnosti

Poslední 4 slova do kamene tesat.

1 0
možnosti

je-li ale něco z kamene, tak trvanlivost je zaručena. Vylámete si zuby.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Živím se jako programátor (především S&F MMO her), vystudoval jsem informatiku na matematicko-fyzikální fakultě UK a jeden den v týdnu učím na gymnasiu informatiku a matematiku jako externista.
Mezi mé největší zájmy patří rodina (manželka a tři děti), fantasy a sci-fi (tvorba a hraní her, čtení knih, čtení a psaní povídek, sledování filmů), práce a přemýšlení (o Bohu, politice, společnosti, ekonomii). Jsem libertarián-anarchokapitalista; rád na toto téma píši články zejména pro Mises Institut.

Seznam rubrik